سلول های بنیادی اختصاصی برای هر بیمار: قدم اصلی بسمت درمانهای سلولی برای بیماریهای تهدید کننده ی زندگی

گروهی از دانشمندان به سرپرستی Dieter Egli و Scott Noggle در آزمایشگاه سلولهای بنیادی در نیویورک قدم بسیار مهمی در تولید سلولهای بنیادی اختصاصی برای هر فرد برداشتند، این کشف به درمان بسیاری از بیماریها نظیر دیابت پارکینسون و آلزایمر کمک می کند.

بر اساس گزارشی که در مجله ی Nature به چاپ رسید، برای اولین بار دانشمندان توانستند نوعی از سلولهای بنیادی جنینی را بوسیله ی افزودن هسته ی سلولهای پوستی بالغ بیمار مبتلا به دیابت نوع یک به اووسیت لقاح نشده  از یک دهنده بسازند.

موفقیت این روش بسیار چشمگیر است زیرا چنین سلولهای اختصاصی برای هر بیمار قابلیت پیوند توسط سیستم ایمنی بیمار را امکان پذیر می نماید . دانشمندان می گویند قبل از استفاده از این نوع سلولها در درمانهای جایگزینی سلول نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد.

این تحقیق در آزمایشگاه NYSCF در منهتن با همکاری پزشکان و محققین مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا انجام شد.آنالیز DNA توسط دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در سن دیگو انجام گردید.

دکتر Egli می گوید: سلولهای اختصاصی بالغ بدن انسان توانایی کافی برای ترمیم سلولهای آسیب دیده یا تخریب شده بوسیله ی بیماریها یا جراحت ها را ندارد، اما چنانچه بتوانیم سلولها را به حالت پلوری پوتنت برگردانیم (برنامه ریزی مجدد کنیم) در این صورت می توانیم دقیقاً همان سلولی را که بوسیله ی بیماری تخریب شده است را مجدداً بسازیم . به این ترتیب راه درمان موثری برای برخی بیماریها بوجود می آوریم ما امیدواریم که بتوانیم در آینده بر موانع باقیمانده ی استفاده از این سلولهای بنیادی اختصاصی فائق آمده و آنرا برای درمان افراد مبتلا به بیماری به کار بریم .

به گفته ی دکتر Solomon: هدف نهایی این تحقیق نجات افراد مبتلا به بیماریهایی نظیر دیابت ، آلزایمر ، پارکینسون و سایر بیماریهای ناتوان کننده و جراحت هایی است که میلیونها انسان را در آمریکا و جهان تحت تأثیر قرار داده است. این تحقیق ما را یک پله به تولید سلولهای سالم جدید در بیماران و جایگزین کردن آنها بجای سلولهای آسیب دیده نزدیک کرده است.

دانشمندان برای اولین بار نشان دادند که انتقال هسته یک سلول بالغ پوستی از بیمار به یک اووسیت بدون خارج نمودن هسته ی اووسیت، سبب برنامه ریزی مجدد هسته ی بالغ به مرحله ی پلوری پوتنت می شود، بدین ترتیب لاین سلولهای بنیادی جنینی از اووسیت مذکور شامل ماده ی ژنتیکی بیمار می باشد.

از آنجایی که این سلولهای بنیادی پلوری پوتنت همچنین یک کپی از کروموزوم های اووسیت را دارند در نتیجه تعداد کروموزوم های موجود در آن غیر طبیعی خواهد بود. به همین علت برای استفاده ی درمانی نمی توان از آنها استفاده نمود و به همین علت کار بر روی این پروژه به منظور درک نقش کروموزوم اووسیت در تبدیل سلول بالغ به سلول بنیادی جنینی می تواند منجر به ایجاد روشی گردد که دانشمندان بتوانند سلولهای بنیادی اختصاصی هر بیمار را که تنها شامل DNA خود بیمار باشد، بسازند.

 در این تحقیق سلولهای پوست بیمار مبتلا به دیابت نوع یک و افراد سالم ( بعنوان گروه کنترل ) به اووسیت دهنده منتقل گردید. دانشمندان اجازه دادند که هر دو این سلولها با برنامه ریزی مجدد سلولهای بنیادی پلوری پوتنتی را بسازند که قابلیت ساخت انواع سلولهای بافت های مختلف را دارد. چنین سلولهایی می توانند برای تولید سلولهای بتا در تولید انسولین در بیماران مبتلا به دیابت موثر باشند. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 سلولهای بتای خود را از دست داده اند و دچار کمبود انسولین شده و قند خونشان بالا می رود. تولید سلولهای بتا از سلولهای بنیادی برای پیوند به این بیماران و درمان آنها یکی از هدف های استفاده از این روش درمان در آینده است.

به گفته ی دکتر Leibel: این اولین قدم به سمت تولید سلولهای بنیادی برای کشف دارو و مدل سازی در درمان بیماری است. در حقیقت هدف نهایی برای درمانهای سلولی جایگزین ساخت سلولهای اختصاصی هر بیمار برای درمان بیماریها و جراحت ها است.

به گفته ی دکتر Goland : نتیجه ی این تحقیقات امید به استفاده از سلولهای سوماتیک و برنامه ریزی مجدد آنها برای ساخت بانک سلولهای بنیادی برای رنج وسیعی از بیماران را ایجاد کرده است.

منبع: Sciencedaily.com